Yacht > Články > Lidé >

Nejmladší rozhodčí na světě a v současnosti jediný v ČR |World Sailing International Judge

17.10.2021 |
Lidé

Václav Brabec je v současné době nejmladším rozhodčím s licencí World Sailing International Judge a je také jediným rozhodčím s touto kvalifikací v České republice. Je členem Yacht Clubu CERE, aktivním závodníkem v lodní třídě RS700, ale i rozhodčím a organizátorem významných českých i mezinárodních regat.

Závody rozhoduje a organizuje od svých patnácti let a za posledních osm let až do současnosti nasbíral řadu zkušeností. V roce 2019 Vašek získal mezinárodní kvalifikaci, která pro něj znamená, že může rozhodovat i na olympijských hrách. V letošním roce tak například předsedal jury na mistrovství Evropy lodní třídy Waszp nebo rozhodoval mistrovství světa juniorských skiffů 29er. Při té příležitosti jsme ho také požádali o rozhovor.

Co tě přivedlo na myšlenku "pískat" a pořádat závody?
Zcela upřímně to byla nespokojenost s tehdejším stavem. Závodníci, kteří platí startovné, očekávají servis a rozhodčí a organizátoři by měli být profesionálové, kteří tento servis zajišťují. Měl jsem možnost závodit de facto po celém světě a viděl jsem, jak velké závody vypadají, co funguje i nefunguje. Z těchto zahraničních zkušeností v podstatě těžím dodnes, kdy se snažím organizovat závody tak, abych byl spokojený jako závodník.

Baví tě víc rozhodcovská práce nebo spíše pořadatelská role?
Nejvíc mě baví závodění. Práce pořadatele začíná už dlouho před závodem, takže bych to přirovnal k maratonu. Rozhodování je řekněme sprinterská disciplína, kdy rozhodčí musí podat nejlepší výkon přímo v době závodu. Já preferuji rozhodování, protože mám rád okamžitou zpětnou vazbu ke své práci.

Liší se významně úroveň českých a zahraničních závodů?
To opět záleží na tom, jakou optikou se na závod díváme. České podmínky jsou specifické kvůli tomu, že nemáme moře ani jezera s termickým větrem. To staví české organizátory a rozhodčí do situace, kdy se nemohou nikdy spolehnout na to, že se bude po celý čas závodu jezdit, musí na to být připraveni například s doprovodným programem a doufat, že časové okno větru bude co největší. Oproti tomu například organizátoři a rozhodčí na Gardě mají téměř stoprocentní šanci, že vítr dorazí na čas a mohou si tak přesně naplánovat, jak závod bude vypadat. To pak zapříčiňuje, že organizátoři v těchto lokalitách čas od času zleniví. Mám za to, že úroveň českých závodů je ve srovnání se světem velmi dobrá právě z toho důvodu, že organizátoři i rozhodčí musí být dobře připraveni kvůli těmto nestabilním podmínkám. Pokud bychom ale měli srovnat úroveň rozhodování, tak se domnívám, že práce rozhodčích na závodech úrovně mistrovství České republiky je srovnatelná s prací mezinárodních rozhodčích na světových pohárech..

Celý rozhovor s Vaškem si můžete přečíst v aktuálním řijnovém Yachtu.

Text: Marek Bylnický
Foto: Martina Toušková Barnetová


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI