Yacht > Články > Lidé >

Martin Šula |Jak se zrodil JetSurf

12.05.2021 |
Lidé, Technika

Na rozhovoru s technikem, vývojářem, obchodníkem, sportovcem a majitelem firmy MSR Engines jsme se domlouvali delší dobu, čekali jsme na příležitost, až se potkáme osobně. Nakonec se rozhovoru skutečnil na dálku mezi Brnem a Prahou. Pokusili jsme se odhalit, co se za značkou JetSurf skrývá, a přinést informace o tom, jak i v České republice může vzniknout zajímavý a světově unikátní produkt.

Jak se vůbec zrodila myšlenka na vývoj, výrobu a hlavně prakticky celosvětový prodej produktu, který dříve neexistoval?
Za dobu existence MSR Engines mám bohaté zkušenosti s laděním a výrobou motorů do motokár a také RC modelů letadel. Kromě toho jsme vyvíjeli systém K.E.R.S. pro KTM a projekt Formula BMW. Z těchto znalostí vznikl vlastně takový "odpadní produkt dosavadní práce", ze kterého se později stal JetSurf.

Kdy jste poznal, že věnovat se věci, jako je JetSurf může být i zajímavé obchodně, a od kdy přesně se datuje počátek MSR Engines, výrobce JetSurfu?
Sestavit motorový surf se snažila řada firem už od 60. let 20. století. Nikdo ale nevytvořil nic, co by dlouhodobě fungovalo a zákazník to byl schopen používat. Byla to tedy výzva pro moji soutěživou povahu, být první a vybudova tnové odvětví.

Co vás formovalo a co předcházelo nápadu na výrobu poměrně složitého a technicky zajímavého výrobku, jakým JetSurf beze sporu je?
Byly to vývojové projekty v motokárách, RC modelech letadel, Formuli BMW a MotoGP. Zároveň se k tomu pojila nechuť z mých zkušeností ze spolupráce s velkými výrobci s korporátní strukturou řízení. Když se ukázalo, že bychom si mohli jít kompletně vlastní cestou, byla to velká výzva, které jsem se chtěl za každou cenu chopit.

Můžete se ohlédnout a zhodnotit dosavadní historii a vývoj firmy?
Historii naší firmy bych asi rozdělil na dobu před JetSurfem a pak s JetSurfem od roku2009. Před JetSurfem šlo o vývojové projekty, kde jsme se toho hodně naučili. Spolupracoval jsem s tehdy mladými jezdci Lewisem Hamiltonema Nicem Rosbergem. V projektu s KTM jsme vyvíjeli systém K.E.R.S., kde tehdy jezdil Marc Márquez. Byla to dobrá škola. Po krizi, která ale přišla do motorsportu na přelomu sezon 2008/2009, se ekonomika otřásla v základech a my se otřásli s celým tímto kolotočem. Bylo tedy nutné se vydat jinou cestou. Začal vznikat JetSurf, po dvou a půl letech se vytvořil první prototyp a v roce 2010 byla zahájena výroba. Postupně jsme se dostávali na nové trhy a tehdy ještě hodně nedokonalý JetSurf si na trhu teprve budoval své místo. Začali jsme s prkny také závodit, vznikl nový sport a dnes už uznaný světový šampionát...

Celý rozhovor najdete v květnovém vydání časopisu Yacht.

Text: Daniel Guryča
Foto: MSR Engines


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI