Yacht > Články > Lidé >

LTW BATTERY |Věřit se vyplácí

15.08.2021 |
Lidé

S Jiřím se známe poměrně dlouhou dobu. Ještě z časů fi rmy JJJ Sat Besie, kterou zakládal pan Jiří Janda starší a která se věnovala satelitním anténám a mimo jiné také anténám na lodě, jež jsem od něj kupoval. Jiří ale za tu dobu hodně pokročil a přes prodej panelů pro solární elektrárny zakotvil u "baterek". Tedy přesněji u akumulátorů, které začal navrhovat, vyvíjet, zlepšovat, vyrábět a prodávat všude tam, kde je to potřeba.

Mezitím založil několik firem, sešel se a rozešel se společníky a nyní působí jako nezávislý obchodník. Vždy v oboru zaměřeném na moderní lithiové baterky, solární nabíjení a celé systémy zálohování energie. K rozhovoru jsme se chystali delší dobu, ale trochu tomu bránila jedna nezaplacená faktura za inzerci. Před dvěma měsíci se Jiří ozval, že je platba připravena, a vítězoslavně dorazil do redakce. Nenechal jsem se zaskočit tím, že přinesl o trochu méně. Jiří je prostě takový. Co dělá, to dělá naplno a se zápalem.

Co se vlastně před těmi třemi lety stalo? Kam se dostala firma, která s tebou byla spojená, když celý byznys letěl na plný pecky?
Měli jsme v plánu novou reklamní kampaň, začali jsme se pořádně rozmachovat a vtom mi společník oznámil, že touto cestou jít nechce, že má o tom byznysu jinou představu. To mě zařízlo, zůstal jsem uprostřed bitevního pole osamocen a musel jsem čekat na záchranu. Ta přišla v podobě nového majitele firmy a na mne zbyla jen práce, abych neztratil hrdost a vydělal si na své resty. Jde to ale pomalu, stáhli jsme se do omezeného režimu a to, co jsme do té doby vytvořili, jsme rozvíjeli jinou, daleko skromnější cestou zcela bez reklam.
Jediná reklama byla přes naše zákazníky. Například k nám přijel majitel obytného auta s reklamací, že je baterka, kterou od nás koupil před pěti lety, rozbitá a že na ni má doživotní záruku. Během krátké kontroly jsme zjistili, že není rozbitá, ale vybitá. Ale vybitá přespříliš, takže ji normální režim nabíjení nezvládne obnovit. A aby nedošlo k jejímu zničení, dostala se do nouzového režimu. Zákazníkovi jsme uvařili kávu a po krátké době byla baterie v pořádku. Nemohl tomu uvěřit, a rovnou objednal další. Dostal od nás dvě nové baterky, aby měl obě stejné, platil jednu, protože tu původní jsme vyměnili protiúčtem a za dalších patnáct minut spokojený odjížděl. Výsledkem ale bylo, že si to nenechal pro sebe a přineslo nám to dalších pět zákazníků během pár týdnů.

V čem byl vlastně u té baterky problém?
Baterka má v sobě BMS systém, který ji v případě nějakého nestandardního režimu uspí. Konkurenční firmy, jako je GO CYCLE, SMART nebo BMW, mají systém udělaný tak, aby se v tomto režimu baterka zničila, aby nedošlo k samovznícení. Jde o technickou ochranu, aby se nevybila úplně do nuly, zákazník si pak u těchto firem musí pořídit celou novou baterku. U našeho systému je to tak, že pokud baterku do čtrnácti dnů od chvíle, kdy došlo k jejímu vybití, nabiješ, tak se vrátí zpět do standardního režimu. Pokud ne, tak se uspí a vydrží v tomto režimu až tři roky. Je jako Šípková Růženka. Probudí ji jen princ, tedy speciální režim, který umíme pro naše baterky zajistit naším laboratorním zdrojem, a provedeme nabití vybití. Není to nic nového. Učíme se od nejlepších. Tím je dnes v tomto oboru Elon Musk. Ten jeden článek vyrobí a třikrát ho prodá.

A skutečně poskytujete doživotní záruku na vámi dodané baterky?
Naším cílem není jen zákazníka získat, ale především si ho dlouhodobě udržet. Když je spokojený, tak přivede další. Ty tři roky jsme pracovali na zvýšení počtu zákazníků a díky tomu jsme přežili. Jeden rok nás držely nad vodou skoro výhradně karavanové baterky. Nejprve si je kupovali speciální outdooroví nadšenci, kteří chtějí to nejlepší, zkusili to a doporučili nás ostatním..

Celý rozhovor najdete v aktuálním vydání Yacht magazínu. 


Text a foto: Daniel Guryča

www.ltw-battery.com


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI