Yacht > Články > Lidé >

David Křížek |žije naplno na Lipně

07.07.2020 |
Lidé, Plachetnice

Co v současné době dělá David, mořeplavec, který v zásadě nemůže na moře?

Upřímně řečeno užívám si to. Manželka měla hodně práce v České televizi a já byl s dětmi na zahradě nebo v přírodě. Musím přiznat, že kromě Yachtu a několika zahraničních jachtařských magazínů odebírám v poslední době více těch zahrádkářských. Navíc bych chtěl vybudovat přírodní jezírko. Samozřejmě mě to ale táhne k jachtingu. Díky včasnému rozvolňování jsem mohl vyrazit s mládežnickým týmem na Nechranice, kde jsme zahájili další část postkoronavirové přípravy. Následně jsme se přesunuli do oblíbeného místa na Lipno do kempu Jestřábí 1, kde nám poskytli nadstandardní podmínky. Moře mi samozřejmě nesmírně chybí, ale u domácích vod je také krásně a rozhodně mají své kouzlo. Jen ta kvalita závodní přípravy zde není zdaleka taková.

Davide, stal ses profesionálním trenérem jachtingu ve Sportovním centru mládeže, které jsi spoluzakládal. Byl jsi autorem celé koncepce a metodických postupů. Proč jsi zvolil tuto cestu a odsunul závodění?

Sportovní centrum mládeže jsme zakládali již v roce 2000 po olympiádě v Sydney. Sportovní činovníci si tehdy uvědomili, že zrušením vrcholových středisek se narušila celá koncepce vedení dětí a mládeže, a rozhodli se zavést něco podobného. Já měl to štěstí, že jsem stál u zrodu SCM pro jachting. Dělal jsem na Lipně nábor z více ne 70 dětí v lodních třídách Laser, Evropa, 420 a Windsurfing. Musel jsem vytvořit celou koncepci, systém trénování i metodických postupů. Vznikly tak i první interaktivní tréninkové deníky. Po 4 letech jsem skončil a přešel k reprezentaci. Měl jsem to štěstí, že jsem mohl spolupracovat s Lenkou Vydra Šmídovou, která na olympiádě v Athénách získala stříbrnou medaili. Byl jsem pak i u jejího přestupu na třídu 470, ale zároveň jsem jako trenér zažil legendy našeho sportu jako Martina Trčku, Michaela Maiera, nebo krátce i Veroniku Fenclovou Kozelskou...

Celý rozhovor s jachtařem Davidem Křížkem si můžete přečíst v letním dvojčísle magazínu Yacht. 

Text: Hanka Topolová

Foto: Adéla Černá


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI