Yacht > Články > Historie >

NANCY BLACKETT |Jachta Arthura Ransoma

03.04.2023 |
Historie

Námořní plachetnice NANCY BLACKETT sice není muzeální lodí v pravém slova smyslu, avšak prošla tímtéž procesem "vzkříšení" jako většina lodí v tomto seriálu, přestože člověk, který se zasloužil o její renovaci, zpočátku nevěděl, jak slavného měla majitele a že se jako předloha kutru HASTRMAN v Ransomově románu Nechtěli jsme na moře zapsala do světové literatury.

Zrod kutru a první majitelé

Uvádí se, že malý kutr NANCY BLACKETT postavila v roce 1931 loděnice Hillyard. Firmu v přístavu Littlehampton založil v roce 1920 David Hillyard a stavba dřevěných jachet zde pokračovala až do roku 1978. Celkem loděnice postavila přes osm set plavidel od dvou a půl do osmadvaceti tun výtlaku. Všechny Hillyardovy konstrukce se daly rozeznat na první pohled, neboť se vyznačovaly nepřehlédnutelnou kombinací jachetního švihu a robustnosti dané i relativně vysokým volným bokem. Ačkoli byly stavěny tradičním způsobem plaňkované konstrukce, Hillyard již používal standardizaci, takže jeho jachty poskytovaly vysokou kvalitu za relativně nízkou cenu. Rychle si vydobyly mezi jachtaři reputaci a jejich řešení mělo blízko k ideálu plavidla pro vážně míněný cestovní jachting, pro dlouhodobé pobyty na moři a pro oceánské přeplavby. Za horšího počasí jejich ovládání snadno zvládla i rodinná posádka, jíž skýtaly pocit bezpečí.

Mnozí majitelé zůstali u svých "hillyardů" po celý život a také jejich děti zůstaly této loděnici věrné. Tyto jachty se tedy staly něčím jako rodinným stříbrem a mnohé z nich dodnes plují. Existuje i asociace majitelů nazvaná Hillyard Owners Association s webemhttp://www.hillyardyachts.com/.

Většina "hillyardů" měla norskou záď (do špičky), avšak NANCY BLACKETT se vyznačuje velkým zrcadlem, na kterém je zvnějšku zavěšeno kormidlo. Tuto odlišnost vysvětluje skutečnost, že původním stavitelem byla Shuttlerova loděnice v Poole, která v roce 1930 zbankrotovala dříve, než mohla kutr dokončit. Rozestavěnou loď pak odkoupil David Hillyard, ve své loděnici dokončila řešení s plochou zádí, která zvětšuje užitný prostor, převzal pro své menší jachty.

Celý článek si můžete přečíst ve vydání YACHT 4/2023,který je možné zakoupit ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena