Yacht > Články > Historie >

40 let loděnice |X-YACHTS

04.09.2019 |
Historie

Oproti tradičním výrobcům jachet ve Spojených státech, Velké Británii, Německu, Francii a Švédsku je 40 let existence, což si letos připomíná dánská firma X-Yachts, vlastně sotva dozrálé mládí. A snad i proto se tato loděnice nikdy nebránila inovacím, spíše překvapovala konkurenty jejich nápaditým propojováním, a za čtyři desetiletí přesvědčila jachtaře po celém světě, že vlastnit loď této značky znamená vlastnit špičkový výrobek, jenž kombinuje nebývalé vlastnosti. A čtenáři YACHTU to vědí též z článků, které je pravidelně seznamují s novinkami této firmy.

Na východním pobřeží Jutského poloostrova leží v hlubokém fjordu naproti ostrova Fyn městečko Haderslev, kde v únoru 1979 vznikla nová jachetní loděnice.U jejího zrodu stáli bratři Niels a Lars Jeppesenovi a Birger Hansen. Jejich prvním produktem byla 26stopá námořní plachetnice, kterou podle délky v decimetrech označili jako X-79 a firmu nazvali X-Yachts. Bylo to relativně široké plavidlo sportovního střihu s trupem o průřezu "U" a s poměrně hlubokým ploutvovým kýlem o malé šířce. Vývoj a stavba prototypu trvala řadu měsíců, ale přesto ho mohli v květnu 1979 představit na místní výstavě  plachetnic v Aabenraa.O měsíc později se konala regata Sjælland Rundt(Kolem Sjællandu), která je dánským národním svátkem a účast dosahuje až 2 000 jachet. Nová firma nasadila do závodu dvě lodě a senzační vítězství ji okamžitě proslavilo. Vítězná X-79 dorazila do cíle dvě hodiny před druhou J24 a ihned na místě ji koupil známý jachtař Bent Folke Larsen,který startoval na Dehleru. Též druhá loď byla prodána, takže bratři Jeppesenovi a Birger Hansen se do Haderslevu vrátili bez lodí, ale s kupou objednávek. Z X-79 se v Dánsku rychle stal závodní monotyp, jehož bylo vyrobeno téměř 500 kusů..

Více se dočtete v aktuálním čísle magazínu Yacht

Text: František Novotný

Foto: X-Yachts


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI