Yacht > Články > Aktuality >

Španělsko láká jachaře

31.08.2020 |
Aktuality

A není se čemu divit. Španělsko totiž obklopuje Středozemní moře, Atlantik a Kantabrianské moře. Slunce svítí po většinu roku a na řadě míst jsou ideální podmínky pro vodní sporty. Španělsko také znamená 8 000 kilometrů pobřežní linie. Vybíráme proto pár tipů, kam do Španělska vyrazit.

Surfování

Nejlepší ve Španělsku je pro surfing pobřeží Biskajského zálivu u města Getxo. Dá se zde surfovat po celý rok, ale pokud právě začínáte nebo chcete začít, doporučujeme jarní a letní měsíce. Dalšími oblíbenými oblastmi jsou Kantábrie, Kanárské ostrovy, Baskicko a Cádiz. Slavné pláže jako Los Locos (Suances, Cantabria), Somo (Ribamontán al Mar, Kantábrie), El Confital (Gran Canaria), El Quemao (Lanzarote) ), El Socorro (Tenerife), Mundaka (Baskicko) a La Yerbabuena (Cadiz). Ve všech těchto destinacích najdete společnosti, které pronajímají potřebný materiál a mají šikovné instruktory pro výuku.

Jachting

Ideální destinací pro jachting je pobřeží Středozemního moře a plavba na Baleárské ostrovy v období od května do října. Setkáte se zde s tyrkysovými vodami, malými zátokami skrytými v členitém pobřeží, obecně klidným mořem, západy slunce s nádherným výhledem a všemi druhy služeb pro volný čas a zábavu. Costa Brava a Costa Dorada (v Katalánsku), středomořské pobřeží Andalusie a samozřejmě Kanárské ostrovy jsou oblíbené destinace pro plavbu. Pronájem lodí v těchto oblastech zajišťují přední španělské charterové společnosti.

Potápění

Čisté mořské dno, široká škála biologicky rozmanitých potápěčských oblastí v blízkosti pobřeží jsou hlavními výhodami, které Španělsko nabízí, pokud jde o potápění. Země má více než dvacet mořských rezervací a velmi oblíbené oblasti pro potápění. Mořské dno podél pobřeží Kanárských ostrovů je nejpestřejší a nejrůznorodější. Katalánsko má také zajímavá místa na ostrovech Formigues, Cap de Creus a pobřeží u Medasových ostrovů. Baleárské ostrovy jsou známé svými oceánskými loukami Posidonia, které jsou domovem pro mnoho druhů ryb a mořských živočichů včetně mořských želv. Dalšími známými místy pro potápění ve Středozemním moři jsou Cabo de Gata - Níjar v Andalusii, Cabo de Palos v Murcii a Columbretes a ostrov Tabarca ve Valencii.

Windsurfing

Španělsko je považováno za Mekku windsurfingu v Evropě. Tuto pověst si získalo díky silným větrům, které foukají na jih od Cádizu. Jsou to větry poeticky pojmenované Levante a Poniente, díky nimž jsou pláže okolo města Tarifa evropským centrem windsurfingu. Pokud toužíte po tomto sportu, můžete také začít na plážích v Bologni, Dos Mares, Chica nebo Valdevaqueros. Pláže na Kanárských ostrovech navštěvují profesionální a amatérští windsurfaři. Nejznámější jsou Pozo Izquierdo (Gran Canaria), Jandía a Sotavento (Fuerteventura), Las Cucharas (Lanzarote) a El Médano (Tenerife). Na pobřeží Costa Brava, oblasti jako La Llana a Los Alcázares v oblasti Murcia a pláže Ejido (Almería) nebo Lanzada de Pontevedra jsou jen některé z možností, jak doplnit seznam míst vhodných pro windsurfing ve Španělsku.

Text: Marek Bylnický

Foto: www.spain.info

Video: Back to surf oceans and skies. Back to Spain.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI