Yacht > Články > Aktuality >

Machart Marine |Zázemí pro lodě na Jihu Čech

11.07.2021 |
Aktuality

Firma Machart Marine má sídlo nedaleko Hluboké nad Vltavou na Jihu Čech. Zaměřuje se na poskytování služeb v oblasti rekreační i profesionální plavby. Je autorizovaným prodejním i servisním střediskem lodních motorů Honda, Suzuki a ve spolupráci i Yamaha.

Nedílnou součástí činnosti firmy je školení a výcvik posádek lodí na profesionální úrovni. V období mimo plavební sezonu se věnuje zakázkové výrobě a přestavbám lodí, zajišťuje uskladnění lodí a celou řadu dalších činností souvisejících s loděmi a plavbou. V poslední době se zaměřuje na výrobu mol a přístavních zařízení pro bezpečné kotvení lodí. O tom všem jsme si povídali s Davidem Machartem, majitelem firmy.

Historie Machart Marine sahá až do roku 1995. Můžete se ohlédnout a zhodnotit více než čtvrt století na trhu?
Ano, na jihočeské části Vltavy se v rámci komerční plavby pohybuji již od roku 1995 od napuštění přehrady Hněvkovice. Plavba v začátcích a v současnosti se nedá vůbec srovnávat. Tehdy na začátku jsme byli jsme nezvanými průkopníky splavnění Vltavy. Především otec Štěpán Machart je velký vizionář, kterému se podařilo tento počin dotáhnout tam kam jsme se dostali dnes. Je to až neuvěřitelné, co se za tu dobu povedlo a čím vším se splavnění zde na Jihu Čech může pochlubit. Je to ale společná práce, kdy tomuto projektu pomohlo tehdejší samospráva a Jihočeský kraj v čele s Janem Zahradníkem, povodí Vltavy a. s. a další.

Vím, že váš záběr na lodním trhu je poměrně široký. Rád bych se ale zeptal na lodní mola a přístaviště. V záplavě polyetylénových výlisků působí vaše mola originálně a hodně robustně.
Vše, co děláme vychází z nasbíraných zkušeností při plavbě a ve všem, co se kolem vody děje. To, co nyní vyrábíme nebo služby které poskytujeme vychází čistě z praxe. Pokud mám být upřímný tak nejsem zastáncem plastových kostek, jedině jako skrytý nosný prvek. Naše mola jsou koncipována tak aby byly co nejtrvanlivější, nadprůměrně odolná a neposlední řadě přírodní. Každá část našeho mola se dá opravit nebo poškozená část vyměnit. V okamžiku, kdy doslouží nebo je fatálně poškozeno tak se bez následků pro přírodu zlikviduje nebo použije k jinému účelu.

Kdo jsou vaši zákazníci? Jde spíše o organizace, kluby nebo o soukromé osoby a majitele jednotlivých lodí, kteří je potřebují pevně a bezpečně zakotvit?
Naše klientela je různorodá, hodně se věnujeme organizacím jako jsou Hasiči, a to jak dobrovolní, tak profesionální, Povodí Vltavy, vodní záchranáři, půjčovny a lodní dopravci. Pokud se jedná o výrobu a dodávku kotvišť tak jsou to města a obce, v poslední době i soukromí vlastníci..

Celý rozhovor s Davidem Machartem si můžete přečíst v aktuálním letním Yachtu. 

Text: Daniel Guryča
Foto: Machart Marine

www.machartmarine.cz


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena