Yacht > Články > Aktuality >

Jak se jede do Chorvatska |Aktuální informace z cesty

14.05.2021 |
Aktuality

Po všech zákazech, příkazech a omezeních, která platí napříč Evropou jsme se rozhodli prakticky ověřit, jak se dá dostat do Chorvatska. Jako dopravní prostředek padla jasná volba na auto.

Projeli jsme obě trasy, tedy po dálnici přes Záhřeb, do Zadaru a dále na Murter, zpátky potom přes Jadranskou magistrálu na Istrii a přes Rijeku a Lublaň zpět. Celá cesta proběhla bez problémů a jakýchkoliv zdržení a ani administrativní zatížení není nijak náročné.

Vstupní formulář pro cestu do Chorvatska jsme včas vyplnili a antigenní test nebyl starší než 48 hodin.
Z Prahy vyjíždíme v pátek přesně v 8:30 za velmi mírného provozu. Navigace ukazuje jako nejvýhodnější cestu přes Písek, České Budějovice, Linz, Graza tak dále. První komplikace nastává kousek za Milínem, kde se zdržíme na semaforech kvůli opravě silnice dvakrát pět minut, tedy nic hrozného. Průjezd přes České Budějovice je také nezvykle plynulý. Po pár kilometrech nás zastavuje hlídka Policie ČR a policista se ptá, kam jedeme. Po předložení crewlistu můžeme jet dál, i když to chvíli vypadalo, že se milý policista přidá a pojede s námi.

Největší komplikace na našem území nastala u benzinové pumpy před hraničním přechodem. Kamion, který odjížděl od stojanu, nám narazil do zpětného zrcátka, jež se dostalo do nepřirozené a pěkně vykloubené polohy. Kamion ujel, ale naštěstí šlo zrcátko vrátit do původní polohy bez poškození. To nám hodně zatrnulo. Na rakouských hranicích byl provoz rovněž plynulý a bez čekání. Mladá policistka zkontrolovala doklady a zeptala se, kam jedeme. Když jsme řekli, že Rakouskem jen projíždíme, pustila nás dál. Zdržení maximálně 2 minuty.

Na rakouských silnicích byl provoz také velmi mírný a průjezd Lincem plynulý. Překvapila nás jen sněhová nadílka a chvílemi to vypadalo, že jedeme na hory a ne k moři. Stejná situace panovala i u placení mýta na dálnici Linz-Graz a dále až na slovinské hranice.

Zde byla kontrola vizuální bez zastavení kratičké kolony, takže jediným zdržením byl nákup dálniční známky. Na výjezdu ze Slovinska opět žádná fronta ani kontrola. Na vjezdu do Chorvatska bylo u dvou otevřených stanovišť asi dvacet aut. Hraniční policie kontrolovala doklady a chtěla vědět, kam jedeme, a vidět potvrzení o negativních testech na covid-19. Jeli jsme ve dvou: jeden s čerstvým negativním antigenním testem, jeden s dokladem, který zasílají laboratoře, a kde je uvedeno, že testovaná osoba byla pozitivní. Toto potvrzení musí být nejméně 11 a nejvíce 180 dní staré. Po jejich předložení nám policista popřál šťastnou cestu a mohli jsme pokračovat. Zde bylo zdržení zatím nejdelší, asi dvacet minut...

Celý článek o cestě do Chorvatska najdete v květnovém vydání časopisu Yacht.

Text a foto: Daniel Guryča


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena