Yacht > Články > Akce >

Cannes Yachting Festival 2021 |Výjimečný ročník po všech stránkách

09.10.2021 |
Akce a pozvánky, Lodě

Po dvouleté přestávce se v Cannes konala tradiční výstava lodí, která byla letos podpořena energií a nadšením všech vystavovatelů, návštěvníků i organizátorů. Yachting Festival byl první lodní přehlídkou v Evropě, která ve skutečnosti zahájila sezonu 2022. Setkalo se zde 575 vystavovatelů, 620 lodí (včetně 141 světových premiér) a 54 400 návštěvníků. Z toho více než 50 % návštěvníků na výstavu přicestovalo ze zahraničí.

Sešla se tady opravdu reprezentativní nabídka lodí a tvrzení pořadatelů, že zde bylo k vidění to nejlepší, co se dnes na francouzském i mezinárodním trhu nabízí, není daleko od skutečnosti. Platí to tedy především v segmentu lodí a člunů nad deset, možná až nad dvanáct metrů.
Počty návštěvníků se letos shodují s předchozí akcí v roce 2019, která byla rekordní. Festival se podařilo úspěšně připravit ve velmi obtížných podmínkách letošního roku. Navzdory cestovním omezením, která současná situace obnáší, přijeli návštěvníci z celého světa. Festival se podruhé konal na dvou místech spojených lodní dopravou, která letos fungovala o hodně lépe než před dvěma lety. Vieux Port hostil motorové jachty, motorové katamarany a čluny a vše, co s nimi souvisí. V Port Canto byly jednotrupé plachetnice a katamarany a také použité lodě.

,,Naším ambiciózním cílem, přestože je covid stále tady, bylo udělat výstavu ve stejném rozsahu jako v roce 2019, pokud jde o počet vystavovatelů, lodí a návštěvníků. Zatímco se celkový počet vystavovatelů (-7 %) a lodí (-4 %) oproti roku 2019 mírně snížil, počet světových premiér vzrostl o 10 % a počet návštěvníků byl stejný, což je myslím tentokrát pozitivní zpráva. Při rychlém vývoji legislativy jsme neustále museli brát v úvahu nová organizační omezení. Čím více se blížilo datum otevření, tím více jsme cítili rostoucí netrpělivost našich vystavovatelů a návštěvníků, abychom se znovu v Cannes mohli setkat. Tento ročník 2021 zůstane v mnoha ohledech nezapomenutelný," řekla na závěr Sylvie Ernoult, ředitelka výstavy v Cannes.

Z pohledu návštěvníka se výstava od akce před dvěma lety příliš nelišila. Lépe fungovala lodní doprava mezi oběma přístavy a systém ověřování covid pasů také fungoval velmi dobře. Kvůli přísným opatřením však bylo obtížné koupit na výstavě jídlo a pití, což je však asi jediná výtka. V rámci krátké návštěvy nebylo možné stihnout projít všechny stánky a lodě, a tak jsme se zaměřili na loděnice, které měly v Cannes své zástupce z České republiky, a pochopitelně jsme byli zvědaví na světovou premiéru lehkého sportovního katamaranu IC36, jenž byl vyroben v České republice pod taktovkou české firmy Independent catamaran. Pojďme to vzít ale popořadě pěkně podle abecedy...

Celé vyprávění o výstavě v Cannes si přečtěte v aktuálním vydání Yacht magazínu. 

Text: Daniel Huryča
Foto: Jana Ježková a archiv Yacht


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI